Leírás és Paraméterek
A Gyógynövénykutató Rt. szakemberei segítségével zömében gyomnövényekből, de más nem védett növényekből és növényi részekből (sokszor hulladékanyagból, lsd. Felhasznált gyógynövények) állított össze egy potenciális növénykondicionáló anyagot, melyet megfelelő formázás után az összes hazai zöldségnövény kultúrában 2010 januárjától növényi kondíció javítására hatóságilag (FVM, EüM), KvVM, Biokontrol Hungaria)) engedélyeztetett. A felhasználhatóság kiterjesztésére 2010-ben szántóföldi, szőlő és gyümölcs kultúrákban a biológiai vizsgálatok beállításra kerültek, s várhatóan a következő évtől bármely termesztett növény fiziológiai kondíció javítására, a kórokozók kártevők károsításának megelőzésére (prevenció) a termék, a FITOKONDI felhasználható. A FITOKONDI előállításánál a szárított növényi rész áztatás, és/vagy főzése után történik meg a termék formálása és kiszerelése. A Fitokondiban lévő aktív növényi enzimek és hormonok, melyek természet-azonosak, mellett biológiailag aktív mezo- és mikroelemek is vannak ( magnézium, réz, cink, stb.), melyek azonnal beépülhetnek a kezelt növényi részekbe (levél, szár, virág, termés) javítva azok bőrszöveti egészségi állapotát, a belső szövetek (parenchima) ellenálló képességét, stabilitását. A kultúrnövények rendszeres, hetente, kéthetente történő kezelésével az újonnan fejlődött növényi részek védettségi állapotát is biztosítani tudjuk. A Fitokondi keverhető más organikus eredetű készítményekkel és használatban lévő kemikáliákkal egyaránt. Tehát a megmaradt, engedélyezett peszticidek káros hatásának mérséklését is el lehet érni a Fitokondi technológiába illesztésével.
Külön előnye a terméknek és a javasolt növényápolási technológiának, hogy a Fitokondi élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 0 nap, azaz önmagában alkalmazva a kezelés után bármely fogyasztásra szánt növényi rész felhasználható. Munka- és környezetvédelmi szempontból is korlátozás nélkül került engedélyezésre. Javasolt mennyisége a kezelendő növényállomány lombfelület függvénye: 4-6 l/ha minden egyes permetezés során. A termék kijuttathatósága kiváló, hiszen a legnagyobb lebegő részek is 5 mikron alatti nagyságúak.
A FITOKONDI folyamatos alkalmazásával a technológiából kikerülő végtermékben sohasem lesz olyan anyag, melyeket a kémiai anyagok detoxikálása során a növény védekező mechanizmusa állít elő, mely szintén káros hatással bírna fogyasztóra legyen az ember vagy bármely haszon vagy vadállat! Ugyanakkor az is kijelenthető, hiszen a gyakorlatban is ezt tapasztaltuk és bizonyítottunk, hogy a zöldségek, gyümölcsök íz és zamatanyaga lényegesen piacképesebb terméket garantálnak, melyek a fogyasztók egészségi állapotára is kellő jobbító és javító hatással vannak.